piątek, 2 grudnia 2011

Foremki do wypieku dekoracyjnego chleba cz. 2

Obiecałam Wam zdjęcia, jak już coś zostanie upieczone w moich nowych foremkach. Zatem oto one. Ciasto na chleb zarobiłam na oko, ale przepisem wyjściowym jest ten na mój ulubiony razowiec. W foremkach piekłam dotąd 2krotnie. Za pierwszym razem wnętrze wysmarowałam oliwą i obsypałam mąką - chlebki bez problemu wyskoczyły z foremki. Za drugim razem ograniczyłam się tylko do oliwy i z wyciągnięciem gotowego pieczywa z foremki także nie miałam żadnych problemów. Zatem myślę, że można ograniczyć się do oliwy i nie babrać już foremek mąką. Potem mniej mamy także do sprzątania:)

Z przepisu dowiecie się, że chleby są na zakwasie żytnim pełnoziarnistym ze znacznym udziałem mąki żytniej pełnoziarnistej w cieście właściwym. W ostatnim etapie wyrabiania ciasta dodaję ok.15-20g drożdży na ok.1500g gotowego ciasta, by po prostu przyspieszyć czas jego wyrastania.

A teraz już zdjęcia:





Chlebki a przede wszystkim kromeczki przykuwają uwagę i zdecydowanie pojawią się w tym roku na wigilijnym stole.

O czym jeszcze powinnam napisać?
Jak piec? --- Ja piekę w pionie, foremki zamykam z dwóch stron przykrywką, która jest w zestawie. Wykładam ją jedynie papierem do pieczenia - aby ciasto nie uciekało jak chlebek jeszcze wyrasta.
Ile ciasta nakładać do foremek? --- Ciasta wkładam do ok. 2/3 wysokości foremek. Reszta przyrośnie i wypełni całą foremkę.
Ile ważą gotowe bochenki? --- zależy od kształtu, najmniejszy jest bochenek w gwiazdkę ok. 350-400g, pozostałe ok.450g.




7 komentarze:

paproszek pisze...

Kapitalne:)

Arvén pisze...

Świetne! Takie kanapki to dopiero muszą smakować ;)

Anja pisze...

Bardzo ladne.

reve82 pisze...

Kanapki smakują i to jak..i tylko widać jak bochenek znika:)

Aneta pisze...

Pierwszy raz widzę takie foremki:)Są świetne:)

ZaPiEcAEK pisze...

Chlebki pieknie wyszły mOJE COS NIECHCA WYSKOCZYC PRZYKLEJAJĄ SIE DO FORMY POMIMO ZE SMARUJE .

reve82 pisze...

ZaPiEcAEK - wydaje mi się że formy się szybko zużywają, piekłam może z 5 razy a już widzę że warstwa w środku nie wygląda za ciekawie, odprysła w kilku miejscach i tam chlebek ma tendencję do przyklejania, ale ja również tylko zakwasowce robię więc może forma jest raczej do drożdżowych

Prześlij komentarz