niedziela, 16 października 2011

Ulubiony razowiec z okazji Światowego Dnia Chleba

Mając w pamięci datę 16go października czyli Światowy Dzień Chleba już w piątek przygotowałam z tej okazji chlebek - nasz ulubiony razowiec ze śliwką tym razem także z dodatkiem suszonej żurawiny, aby do naszego chleba dnia powszedniego wprowadzić małe świąteczne urozmaicenie.


Chlebek a właściwie 2 chlebki upiekłam według wielokrotnie już przetestowanej receptury. Przyznaję że obecnie piekę ten nasz ulubiony razowiec "na oko", mieszam różne rodzaje mąk (pszenną, żytnią, orkiszową - zawsze gatunki pełnoziarniste), dodaję raz więcej raz mniej otrębów, czasami ciasto chlebowe wzbogacam o pestki słonecznika. A on zawsze wychodzi! I nam smakuje.


1 komentarze:

Amber pisze...

Fajnie,że piekłaś.
Chlebek śliczny!
Zapraszam na kromkę mojego.
Pozdrowienia!

Prześlij komentarz