Mając w pamięci datę 16go października czyli Światowy Dzień Chleba już w piątek przygotowałam z tej okazji chlebek - nasz ulubiony razowiec ze śliwką tym razem także z dodatkiem suszonej żurawiny, aby do naszego chleba dnia powszedniego wprowadzić małe świąteczne urozmaicenie.
Chlebek a właściwie 2 chlebki upiekłam według wielokrotnie już przetestowanej receptury. Przyznaję że obecnie piekę ten nasz ulubiony razowiec "na oko", mieszam różne rodzaje mąk (pszenną, żytnią, orkiszową - zawsze gatunki pełnoziarniste), dodaję raz więcej raz mniej otrębów, czasami ciasto chlebowe wzbogacam o pestki słonecznika. A on zawsze wychodzi! I nam smakuje.
1 komentarze:
Fajnie,że piekłaś.
Chlebek śliczny!
Zapraszam na kromkę mojego.
Pozdrowienia!
Prześlij komentarz