Składniki: (zrobiłam z połowy składników)
* 500 g mąki pszennej
* 125 ml wody (według mnie to za mało)
* 1 jajko
* 4o g miękkiego masła
* 15 g cukru (tj. 1 łyżka)
* 1 łyżka mleka w proszku
* 1 łyżeczka soli (ja dałam 1 i 1/2 łyżeczki)
* 1 łyżeczka suszonych drożdży
* do posmarowania 1 łyżka stopionego masła
Ciasto najlepiej zarobić w maszynie i pozostawić do wyrośnięcia. Podzielić na 12 części, uformować kulki i położyć na blasze. Bułeczki po uformowaniu powinny rosnąć jeszcze około 30-45 minut. Przed samym wsadzeniem do pieca posmarować stopionym masłem (ja posmarowałam mlekiem, nacięłam i obsypałam makiem). Wsadzić do pieca nagrzanego do 200'C i piec około 15 minut (max.18).
2 komentarze:
Wyglądają ślicznie, a ja uwielbiam bułki, więc kupujesz mnie tym przepisem:)) Pozdrawiam!
reve, Iza to mistrzyni w wypieku bułeczek i chleba na drożdżach, ale też na zakwasie. Jej nacięcia na cieście to mistrzostwo świata :)
Zawsze jestem pod wrażeniem jej pieczywa!
Widzę, że Twoje bułeczki są tak samo profesjonalne. Wierz mi, że nigdy nie upiekłam pieczywa z jej przepisu, piekę chleb tylko na zakwasie, ale przecież mogę upiec bułeczki!!!
Przepraszam, trochę się zagalopowałam, przecież to Ciebie powinnam chwalić za taki wypiek :)
Pozdrawiam :)
Prześlij komentarz