Rozsmakowałam  się w chlebkach i bułeczkach z domowego pieca. Prezentuję Wam tutaj  zatem moją kolejną zachciankę chlebową. Chlebek wypatrzyłam na tym blogu i strasznie mi się spodobał... a że dodatkowo w lodówce leżał serek cheddar to od razu przystąpiłam do akcji.
Przepis podaję zgodnie z oryginałem
Składniki- 500 g mąki
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2,5 łyżeczki drożdży instant (lub 20 g drożdży świeżych)
- 150 ml wody
- 180 ml mleka
- 100 g twardego sera żółtego (najlepiej cheddar lub gruyere) startego na tarce
- 1/2 łyżeczki soli
Cebulę  obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę.  Poddusić ok. 10 minut na małym ogniu, aż cebula zmięknie. Suche  składniki wymieszać w misce, następnie dodać 3/4 sera i cebuli. Dodać  wodę, mleko, oliwę i drożdże (jeśli używamy świeżych drożdży, należy je  rozrobić w małej ilości mleka i wtedy dodać do pozostałych składników) i  zagnieść ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, nie może być  ani twarde ani zbyt klejące - w razie potrzeby należy dodać łyżkę płynu  lub mąki. Uformować kulę, posmarować ją oliwą lub olejem i przykryć  folią. Odstawić na 1 h do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta uformować  12 małych bułeczek. Keksówkę o długości 30 cm (z braku keksówki użyłam  dużego naczynia żaroodpornego o dł. 26 cm) wysmarować masłem lub oliwą i  układać w niej bułeczki jedna na drugiej. Przykryć i odstawić do  wyrośnięcia na 40 minut. Wierzch chleba posypać pozostałym serem i  cebulą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piec ok. 40  minut, do czasu aż wierzch się zarumieni.
Kaloryczność oraz wartości odżywcze
Średnia kromka o wadze ok.70g to 183 kcal, a w tym 6g białka, 5,5g tłuszczu oraz 27,5g węglowodanów.
Kliknij na obrazku aby powiększyć
 
0 komentarze:
Prześlij komentarz