sobota, 14 marca 2009

Chleb serowo - cebulowy

Rozsmakowałam się w chlebkach i bułeczkach z domowego pieca. Prezentuję Wam tutaj zatem moją kolejną zachciankę chlebową. Chlebek wypatrzyłam na tym blogu i strasznie mi się spodobał... a że dodatkowo w lodówce leżał serek cheddar to od razu przystąpiłam do akcji.



Przepis podaję zgodnie z oryginałem
Składniki
  • 500 g mąki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2,5 łyżeczki drożdży instant (lub 20 g drożdży świeżych)
  • 150 ml wody
  • 180 ml mleka
  • 100 g twardego sera żółtego (najlepiej cheddar lub gruyere) startego na tarce
  • 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania

Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę. Poddusić ok. 10 minut na małym ogniu, aż cebula zmięknie. Suche składniki wymieszać w misce, następnie dodać 3/4 sera i cebuli. Dodać wodę, mleko, oliwę i drożdże (jeśli używamy świeżych drożdży, należy je rozrobić w małej ilości mleka i wtedy dodać do pozostałych składników) i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, nie może być ani twarde ani zbyt klejące - w razie potrzeby należy dodać łyżkę płynu lub mąki. Uformować kulę, posmarować ją oliwą lub olejem i przykryć folią. Odstawić na 1 h do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta uformować 12 małych bułeczek. Keksówkę o długości 30 cm (z braku keksówki użyłam dużego naczynia żaroodpornego o dł. 26 cm) wysmarować masłem lub oliwą i układać w niej bułeczki jedna na drugiej. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Wierzch chleba posypać pozostałym serem i cebulą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piec ok. 40 minut, do czasu aż wierzch się zarumieni.

Kaloryczność oraz wartości odżywcze

Średnia kromka o wadze ok.70g to 183 kcal, a w tym 6g białka, 5,5g tłuszczu oraz 27,5g węglowodanów.
Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz