Pieczywa staram się nie piec hurtowo, bo najlepsze moim zdaniem jest takie świeżutkie i pachnące, które prawie że prosto z pieca trafia na nasz stół. Stąd pomysł na mini bułeczki, których ilość i wielkość idealnie nadają się na śniadanie we dwoje. Przepis podpatrzyłam u Anulki i troszkę go zmodyfikowałam poprzez dodanie odrobiny mąki pełnoziarnistej, co nadało bułeczkom pieguskowaty charakter.
Moja wersja przepisu
Składniki na 8 mini bułeczek
- 230g mąki pszennej
- 25g mąki pełnoziarnistej
- 25g masła
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 150 ml mleka
3/4 mąki pszennej oraz mąkę pełnoziarnistą, sól, cukier i drożdże wymieszać w misce. Masło rozpuścić w mleku, dodać do suchych składników i wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Podsypywać resztą mąki pszennej. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie chwilkę zagniatamy i dzielimy na 8 równych części, z których formujemy bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika można w bułeczkach zrobić poprzeczną kreseczkę przygniatając tępym narzędziem ciasto aż do blaszki (nie przecinając). Pieczemy w temperaturze 220 st. C przez 15-20 minut. Można w połowie pieczenia przykryć bułeczki folią, aby się zbytnio nie przyrumieniły.
Kaloryczność oraz wartości odżywcze
Kaloryczność oraz wartości odżywcze
Jedna bułeczka to 129 kcal, a w tym 4g białka, 2g tłuszczu oraz 25g węglowodanów.
Kliknij na obrazku aby powiększyć
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz