niedziela, 29 marca 2009

Włoskie bułeczki z ziemniakami, bazylią i suszonymi pomidorami

Agatka dobre pomysły ma...tak bym podsumowała jej wybór przepisu w ramach Weekendowej Piekarni. Bułeczki wyszły przepyszne. Przy ich robieniu postępowałam zgodnie z przepisem oryginalnym, od siebie dodając tylko kilka sztuk suszonych pomidorów, drobniutko pokrojonych. Bo mi tak jakoś pasowały do tej zielonej bazylii. Do tego przepisu na pewno będę wracać, bo to jest właśnie taka bułka jaką oboje lubimy.


Składniki na 10-12 sztuk (zrobiłam 10)

Wieczorem przygotować bigę
  • 2g świeżych drożdży
  • 100g ciepłej wody (ok. 30 stopni)
  • 200g mąki pszennej
Drożdże rozczynić z wodą. Mąkę wsypać do miski, wlać drożdże, dokładnie połączyć (zagniatać, aż ciasto będzie gładkie - ręcznie ok. 5 minut, lub mikserem ok. 2-3 minuty). Ciasto będzie ścisłe i dość twarde. Przykryć folią, zostawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, następnie wstawić do lodówki na noc (max. 20 godzin). Wyjąć z lodówki na ok. 2 godziny przed przygotowaniem ciasta.

Po 12 do 20 godzin przygotować ciasto właściwe
  • 10g świeżych drożdży
  • 150g wody
  • 280-320g mąki pszennej
  • 140g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 2 płaskie łyżeczki soli (ok. 12g) - można dodać trochę więcej, jeśli ziemniaki są mało słone
  • 1 łyżka oliwy
  • 10g drobno posiekanej bazylii
  • w mojej wersji dodatkowo 5 sztk. suszonych pomidorów (ok.20g)
Bigę podzielić na małe kawałki. Drożdże rozczynić w wodą. 280g mąki wsypać do miski, wlać drożdże, dodać bigę i przez ok. 5-8 minut zagniatać ciasto (ręcznie lub mikserem na małych obrotach). Następnie dodawać po trochu ziemniaków, sól, oliwę i bazylię, ewentualnie suszone pomidory pokrojone w drobną kosteczkę. Jeśli po ok. 5-8 minutach wyrabiania ciasto jest zbyt luźne, dodawać po trochu mąki. Wiele zależy od ziemniaków - jedne są bardziej wodniste, inne bardziej sypkie. Przykryć ciasto folią i odstawić na ok. 60 minut. Podzielić ciasto na 10-12 kawałków, każdy po ok. 80g. Uformować okrągłe lub owalne bułeczki. Ułożyć na przygotowanej blasze, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Wyrośnięte bułeczki naciąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 225 stopni, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec ok. 20 minut. Studzić na kratce.

Kaloryczność oraz wartości odżywcze

Jedna bułeczka to 192 kcal, a w tym 5g białka, 1,8g tłuszczu oraz 38g węglowodanów.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!



0 komentarze:

Prześlij komentarz