Agatka dobre  pomysły ma...tak bym podsumowała jej wybór przepisu w ramach  Weekendowej Piekarni. Bułeczki wyszły przepyszne. Przy ich robieniu  postępowałam zgodnie z przepisem oryginalnym, od siebie dodając tylko  kilka sztuk suszonych pomidorów, drobniutko pokrojonych. Bo mi tak jakoś  pasowały do tej zielonej bazylii. Do tego przepisu na pewno będę  wracać, bo to jest właśnie taka bułka jaką oboje lubimy. 
Składniki na 10-12 sztuk (zrobiłam 10)
Wieczorem przygotować bigę
Po 12 do 20 godzin przygotować ciasto właściwe
Wieczorem przygotować bigę
- 2g świeżych drożdży
- 100g ciepłej wody (ok. 30 stopni)
- 200g mąki pszennej
Drożdże  rozczynić z wodą. Mąkę wsypać do miski, wlać drożdże, dokładnie  połączyć (zagniatać, aż ciasto będzie gładkie - ręcznie ok. 5 minut, lub  mikserem ok. 2-3 minuty). Ciasto będzie ścisłe i dość twarde. Przykryć  folią, zostawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, następnie  wstawić do lodówki na noc (max. 20 godzin). Wyjąć z lodówki na ok. 2  godziny przed przygotowaniem ciasta.
Po 12 do 20 godzin przygotować ciasto właściwe
- 10g świeżych drożdży
- 150g wody
- 280-320g mąki pszennej
- 140g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 2 płaskie łyżeczki soli (ok. 12g) - można dodać trochę więcej, jeśli ziemniaki są mało słone
- 1 łyżka oliwy
- 10g drobno posiekanej bazylii
- w mojej wersji dodatkowo 5 sztk. suszonych pomidorów (ok.20g)
Bigę  podzielić na małe kawałki. Drożdże rozczynić w wodą. 280g mąki wsypać  do miski, wlać drożdże, dodać bigę i przez ok. 5-8 minut zagniatać  ciasto (ręcznie lub mikserem na małych obrotach). Następnie dodawać po  trochu ziemniaków, sól, oliwę i bazylię, ewentualnie suszone pomidory  pokrojone w drobną kosteczkę. Jeśli po ok. 5-8 minutach wyrabiania  ciasto jest zbyt luźne, dodawać po trochu mąki. Wiele zależy od  ziemniaków - jedne są bardziej wodniste, inne bardziej sypkie. Przykryć  ciasto folią i odstawić na ok. 60 minut. Podzielić ciasto na 10-12  kawałków, każdy po ok. 80g. Uformować okrągłe lub owalne bułeczki.  Ułożyć na przygotowanej blasze, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na  ok. 60 minut. Wyrośnięte bułeczki naciąć, wstawić do piekarnika  nagrzanego do 225 stopni, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec  ok. 20 minut. Studzić na kratce.
Kaloryczność oraz wartości odżywcze
Jedna bułeczka to 192 kcal, a w tym 5g białka, 1,8g tłuszczu oraz 38g węglowodanów.
Kaloryczność oraz wartości odżywcze
Jedna bułeczka to 192 kcal, a w tym 5g białka, 1,8g tłuszczu oraz 38g węglowodanów.

 
0 komentarze:
Prześlij komentarz