sobota, 4 kwietnia 2009

Chleb z ricottką

Co tu dużo mówić...kolejna Weekendowa Piekarnia i kolejny smaczny wypiek - bochenek wyszedł mi rumiany z bardzo mięciutkim środkiem i naprawdę smaczny. I nawet nacięcia mi jakoś wyszły:) A pomysł na chlebek z serkiem riccotka zaproponowała nam Atinka. Mój bochenek upiekłam z podwójnej porcji składników podanych w oryginalnym przepisie, zatem teraz podkarmiamy się prawie kilogramowym smacznym chlebkiem.



Składniki na duży bochenek
  • 200 g wody
  • 80 g mleka 3,2% (dałam mleko 0,1%)
  • 10 g drożdży instant
  • 500 g mąki (w przepisie podana jest uniwersalna)
  • 30 g masła
  • 180 g serka ricotta (filiżanka)
  • 10 g soli (2 łyżeczki)
* wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wymieszać, a następnie przełożyć na omączony blat i wyrabiać przez około 10 minut. Ciasto warto wyrobić ręcznie, całkowicie rezygnując z wyrabiania przy pomocy maszyny. Zagniecione ciasto przełożyć do naoliwionej miski i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5h albo do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto ponownie przełożyć na omączony blat i uformować z niego bochenek o dowolnym kształcie. Następnie przykryć go ściereczką i pozostawić na kolejną godzinę. Chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 st. C z parą wodną. Po około minucie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C i piec przez 20-25 minut, aż do momentu, kiedy skórka będzie miała średnio brązowy kolor. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Kaloryczność oraz wartości odżywcze

100g chlebka z ricottą to 221 kcal, a w tym 7g białka, 4g tłuszczu oraz 39g węglowodanów.

Kliknij na obrazku aby powiększyć


Smacznego!



0 komentarze:

Prześlij komentarz