Co tu dużo mówić...kolejna Weekendowa Piekarnia i kolejny smaczny wypiek - bochenek wyszedł mi rumiany z bardzo mięciutkim środkiem i naprawdę smaczny. I nawet nacięcia mi jakoś wyszły:) A pomysł na chlebek z serkiem riccotka zaproponowała nam Atinka. Mój bochenek upiekłam z podwójnej porcji składników podanych w oryginalnym przepisie, zatem teraz podkarmiamy się prawie kilogramowym smacznym chlebkiem.
Składniki na duży bochenek
- 200 g wody
- 80 g mleka 3,2% (dałam mleko 0,1%)
- 10 g drożdży instant
- 500 g mąki (w przepisie podana jest uniwersalna)
- 30 g masła
- 180 g serka ricotta (filiżanka)
- 10 g soli (2 łyżeczki)
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wymieszać, a następnie przełożyć na omączony blat i wyrabiać przez około 10 minut. Ciasto warto wyrobić ręcznie, całkowicie rezygnując z wyrabiania przy pomocy maszyny. Zagniecione ciasto przełożyć do naoliwionej miski i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5h albo do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto ponownie przełożyć na omączony blat i uformować z niego bochenek o dowolnym kształcie. Następnie przykryć go ściereczką i pozostawić na kolejną godzinę. Chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 st. C z parą wodną. Po około minucie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C i piec przez 20-25 minut, aż do momentu, kiedy skórka będzie miała średnio brązowy kolor. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Kaloryczność oraz wartości odżywcze
100g chlebka z ricottą to 221 kcal, a w tym 7g białka, 4g tłuszczu oraz 39g węglowodanów.
0 komentarze:
Prześlij komentarz