niedziela, 8 sierpnia 2010

Bułeczki z żółtym serem pachnące ziołami

To odpowiedź na bułeczkowe życzenie mojego Męża. Miały być pszenne buły, ze spodem grubo obsypanym słonecznikiem, z miąższem pachnącym serem i ziołową skórką. Myślę, że się udało:) Przepis bazowy został zapożyczony od Ani, której bułki urzekły mnie swoją "puchatością".



Składniki na 14 sztk. o wadze ok.65g
  • 1 szkl. ciepłego mleka,
  • 3 szkl. mąki
  • 1 3/4 łyżeczki drożdży instant*
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 1/2 łyżki masła (rozpuścić w mleku)
  • 3/4 szkl. startego żółtego sera
Dodatkowo
  • Ziołowa mikstura do posmarowania (5 łyżek oliwy, 2 łyżki ziół prowansalskich)
  • starty ser żółty do dekoracji
  • ziarno słonecznika na spód bułeczek
Sposób przygotowania

Do mąki dodać drożdże instant i przemieszać, następnie dodać resztę składników i wyrabiać ok. 10 min aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie podzielić ciasto na bułeczki. Każdą sztukę od spodu oblepić w ziarnie słonecznika. Odstawić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do ponownego wyrośnięcia (ok. 45-60 minut). Wyrośnięte posmarować miksturą przygotowaną z oleju podgrzanego z dodatkiem mieszanki ziół. Udekorować startym serem. Piec ok. 20 minut w temp. 200 st.


* Drożdże instant nie wymagają aktywacji, wystarczy je jedynie wymieszać z mąką. Moimi ulubionymi i chyba najszerzej dostępnymi w Polce są te w zielonym opakowaniu, idealnie nadają się do pieczenia chleba w automacie.

Smacznego!

1 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

od razu deklaruje że zrobie takie na dniach;)

Prześlij komentarz