Przepis z forum CinCin
Składniki: (2 keksówki 32 cm)
- 750 g maki żytniej razowej drobnej
- 750 g maki żytniej razowej grubej
- 500 g zakwasu żytniego
- ok 750 ml letniej wody
- 2 łyżki soli
- 160g melasy (syropu buraczanego)
Obydwie mąki zmieszać, w środku zrobić zagłębienie, w które należny wlać zakwas i powoli wyrabiać razem z mąką, dodając sól i stopniowo wodę i melasę.
Wyrabiać chwilę do połączenia wszystkich składników i ciasto zacznie odklejać się od brzegów miski.Wyjąć z miski, te zaś dobrze oprószyć mąką, włożyć z powrotem ciasto, także posypać z wierzchu mąką, przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na 3 do 4 godzin.
Kiedy przyrośnie mniej więcej połowę, wyjąć na posypany mąką blat kuchenny i chwilę wyrabiać.
Z ciasta uformować wałek i włożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. Przykryć i odstawić jeszcze na ok. 20 minut.
Piekarnik rozgrzać do 150st C. Wierzch ciasta chlebowego zwilżyć woda, formę szczelnie przykryć z góry folią aluminiową i piec na pierwszym poziomie od dołu 10 do 12 godzin w temp 125 – 150 st C (najlepiej przez noc).
Ustawienie odpowiedniej temperatury jest dość skomplikowane . Kiedy temperaturę ustawi się zbyt nisko chleb może być w środku klejący, dlatego trzeba to robić z wyczuciem.
Po wyłączeniu piekarnika zostawić jeszcze chleb na 1 godzinę aż do wystygnięcia.
2 komentarze:
Domowy to jest coś!
Strasznie lubię ten chlebek, ale nie mam pojęcia jak smakuje taki domowej roboty.. Zakładam, że pysznie. :)
Prześlij komentarz