sobota, 4 lutego 2012

Okrągły orkiszowy bochenek (pełnoziarnisty)

Piekę chleb, zakwas odświeżony, z całej masy przepisów padło na chlebek orkiszowy - tak dla odmiany, bo ostatnio tylko pszenno-żytnie bochenki robiłam. Mąka oczywiście pełnoziarnista - kupiłam taką w Tesco i majątku mnie nie kosztowała. Polecam zatem przejrzeć sklepowe półki, bo ta mąka nadaje się do wszystkiego czy to pierogi czy naleśniki, ciasta - ostatnio był to kokosowy murzynek - także z nią robię. Przepis na ten chleb powstał na bazie modyfikacji Chleba orkiszowego na miodzie od Liski.

Składniki na 1 okrągły bochenek (można oczywiście upiec chleb w keksowej formie)
  • 225g zaczynu*
  • 275g wody (ilość wody dostosować do gęstości zaczynu)
  • 30g syropu z agawe/miodu płynnego
  • 550g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
*Zaczyn przygotowujemy przynajmniej 12h wcześniej. Do odświeżonego zakwasu żytniego dodajemy mąkę i wodę. Najlepiej już na tym etapie dodać do zakwasu mąkę orkiszową. U mnie jednak był to zaczyn żytni, gdyż dopiero po fakcie zdecydowałam się na chleb orkiszowy.

Wszystkie składniki połączyć i wyrabiać mikserem ok.5 minut, aż ciasto będzie gładkie i nabierze formę kuli. Takie ciasto odstawiamy przykryte do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Moje wyrastało 3h. Następnie ciasto odgazowujemy i formujemy bochenek, który przekładamy do wysypanego mąką koszyczka rozrostowego. Zostawiamy przykryty do ponownego wyrośnięcia, ok. 1-1,5h. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. z termoobiegiem (ja zawsze piekę na kamieniu, dlatego odpowiednio wcześniej rozgrzewam kamień w piekarniku). Na nagrzany kamień przekładam wyrośnięty chleb, wyłączam termoobieg (zostawiam grzanie góra-dół), ścianki piekarnika spryskuję wodą. Piekę ok.40 minut. Upieczony chleb popukamy od spodu wydaje głuchy odgłos.


3 komentarze:

co by tu zjeść? pisze...

O kochana już się mnie nie pozbędziesz tak łatwo hihihi widzę tu dużo pysznych przepisów z użyciem mąki orkiszowej a teraz w większości musze używać bo mąż cholesterol zbija a jak wiadoma ta mąka jest świetnie się do tego nadaje.Też piekłam chleb z przepisu Liski i bardzo nam smakował ,upiekę teraz po Twojemu .Ja też kupuję tę mąkę w Tesco i piekłam na niej ciasto bananowe i wyszło naprawdę pyszne i puszyste:)Pozdrawiam cieplutko:)

Karmel-itka. pisze...

piękny. wygląda naprawdę zacnie.

reve82 pisze...

Zapraszam serdecznie do przeglądania przepisów:)jak pisałam też lubię tą mąkę...i wszystko mi z niej wychodzi:)

Prześlij komentarz