"Popełniając" bułeczki hamburgerowe chciałam, aby były jak najbardziej zdrowe, dlatego korzystając z przepisu znalezionego na blogu White Plate podaną ilość mąki w części zastąpiłam mąką graham i mąką z pełnego ziarna pszenicy. I pycha wyszły te buły - to Wam powiem:)
Przepis podaję za Liską z adnotacją o moich modyfikacjach
Składniki na 8 dużych bułek
3/4 szkl. ciepłej wody
1/3 szkl. mleka w proszku
2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
1,5 łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant (dałam 1,5)
1 jajko
2,5 szklanki mąki (u mnie 1 szkl. mąki graham, 0,5 szkl. mąki z pełnego ziarna pszenicy, 1 szkl. mąki pszennej + garść do podsypania przy wyrabianiu)
Do posmarowania
Sposób przygotowania
1/3 szkl. mleka w proszku
2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
1,5 łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant (dałam 1,5)
1 jajko
2,5 szklanki mąki (u mnie 1 szkl. mąki graham, 0,5 szkl. mąki z pełnego ziarna pszenicy, 1 szkl. mąki pszennej + garść do podsypania przy wyrabianiu)
Do posmarowania
- 1 żółtko - pominęłam
- 1 łyżka mleka
- ziarno sezamu
Sposób przygotowania
Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut. Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść (można mikserem). Powoli dodawać resztę mąki. Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i się nie lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które należy po uformowaniu w kulkę, spłaszczyć dłonią. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem. wstawić do piekarnika i piec 13-15 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Kliknij na obrazku aby powiększyć
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz