poniedziałek, 4 maja 2009

Chleb grahamowo-orkiszowy

Bardzo prosty chlebek na drożdżach, a do tego zdrowy i smaczny. Dla mnie to taki wizualny zamiennik chlebka razowego na zakwasie, który dopiero muszę się nauczyć wypiekać. Na chwilę obecną problemem jest sam zakwas, ale wierzę, że wkrótce z naszego piekarnika wyjdą prawdziwe zakwasowce. Póki co prezentuję wypiek drożdżowy.


Składniki
  • 1 kg mąki (500g pszennej, 250g graham, 250g orkiszowej)
  • 2 łyżki otrąb żytnich
  • płaska łyżka soli
  • 25g świeżych drożdży
  • ok. 680 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w filiżance wody, dodajemy do mieszanki mąk, otrąb i soli. Wyrabiamy ciasto przez ok. 8 minut. Odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto formując bochenek, ja bochenek umieściłam we wcześniej namoczonym oraz wysmarowanym olejem i wysypanym otrębami garnku rzymskim. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w przykrytym garnku na ok. 45 minut. Przykryty garnek wstawiamy do zimnego piekarnika, temperaturę nastawiamy na 210 st. C. Po osiągnięciu tej temperatury można ściągnąć pokrywkę. Temperaturę obniżamy do 180 st. C. Pieczemy ok.50 minut.

Kliknij na obrazku aby powiększyć

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz