Przepis na ten chlebek wypatrzyłam na etykietce opakowania po mące pełnoziarnistej. Zabrałam się za jego zrobienie ok. 20, a teraz czyli przed północą już połówka bochenka znikła, bo mój domowy głodomor się nim odpowiednio zajął. Nawet nie dał biedakowi dobrze ostygnąć...ale podobno pyszny wyszedł. Zatem polecamy!
Składniki na 2 bochenki (sama zrobiłam z połowy porcji, bo miałam za mało drożdży)
- 400g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 600g mąki pszennej
- 600 ml wody
- 50g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka miodu (sama dałam sporą łyżeczkę przy jednym bochenku)
Sposób przygotowania
Drożdże rozprowadzić w letniej wodzie. Wszystkie składniki połączyć, zostawiając trochę mąki pszennej na później. Wyrobić ciasto przynajmniej przez 5 minut i dodawać resztę mąki. Ciasto będzie się troszkę kleić do rąk i blatu - i tak powinno być według przepisu:) Odstawić przykryte do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Odgazować ciasto, uformować dwa bochenki i wyłożyć na papierze do pieczenia. Przykryć i odstawić na następne 30 minut. Naciąć, posmarować wodą lub mlekiem. Piec w nagrzanym do 220 st C piekarniku (200 st C z termoobiegiem) przez ok. 30 minut. Ja po połowie czasu nakryłam bochenek folią, bo dość szybko się zarumienił.
Drożdże rozprowadzić w letniej wodzie. Wszystkie składniki połączyć, zostawiając trochę mąki pszennej na później. Wyrobić ciasto przynajmniej przez 5 minut i dodawać resztę mąki. Ciasto będzie się troszkę kleić do rąk i blatu - i tak powinno być według przepisu:) Odstawić przykryte do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Odgazować ciasto, uformować dwa bochenki i wyłożyć na papierze do pieczenia. Przykryć i odstawić na następne 30 minut. Naciąć, posmarować wodą lub mlekiem. Piec w nagrzanym do 220 st C piekarniku (200 st C z termoobiegiem) przez ok. 30 minut. Ja po połowie czasu nakryłam bochenek folią, bo dość szybko się zarumienił.
Kliknij na obrazku aby powiększyć
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz