Na razie szalejemy i próbujemy kolejne przepisy na chlebki z automatu w tempie ekspresowym. Dziś zrobiliśmy prosty chlebek ze zwykłej mąki pszennej na programie szybkiego pieczenia. Chlebek wyszedł niesamowicie pulchny, ale blady od góry (boczki były za to ślicznie wypieczone), więc go wrzuciłam na kilka minut do zwykłego piekarnika, by skórka przyrumieniła się od góry - po tym zabiegu wyszedł już idealnie wypieczony :) Tak się rozsmakowaliśmy, że w końcu nie było zwyczajnego obiadu na rzecz przeróżnych kanapek.
Składniki na bochenek kilogramowy
*łyżeczka = 5 ml
*łyżka = 15 ml
Sposób przygotowania
Składniki w podanej kolejności umieszczamy w brytfannie automatu. Wybieramy program szybkiego pieczenia - u nas 58-minutowy.
**Program szybkiego pieczenia wymaga odpowiedniej temperatury wody, mniejszej ilości soli oraz zwiększonej ilości drożdży.
- 420ml wody o temp. 32-35 st. C
- 1 i 1/2 łyżki oleju roślinnego
- 600g mąki pszennej ( w oryginale mąka chlebowa biała)
- 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżeczek cukru
- 4 łyżeczki drożdży instant
*łyżeczka = 5 ml
*łyżka = 15 ml
Sposób przygotowania
Składniki w podanej kolejności umieszczamy w brytfannie automatu. Wybieramy program szybkiego pieczenia - u nas 58-minutowy.
**Program szybkiego pieczenia wymaga odpowiedniej temperatury wody, mniejszej ilości soli oraz zwiększonej ilości drożdży.
0 komentarze:
Prześlij komentarz