T. uwielbia chlebki serowo-cebulowe, zatem dziś podjęłam się eksperymentu, aby wyczarować taki chlebek z automatu. I wyszło cudo:) Chlebek jest przepyszny zatem polecam go Wam gorąco!
Składniki na bochenek kilogramowy
- 250ml wody (zwykła kranówka)
- 130ml odtłuszczonego mleka (użyłam mleka 0%)
- 540g mąki pszennej (z braku białej chlebowej)
- 60g mąki pełnoziarnistej
- 80g startego sera szwajcarskiego, dodatkowo trochę do posypania na wierzchu
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
- średnia cebula + 2 szczypiorki z cebulką - wszystko drobno posiekane podduszone na 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego
*łyżeczka = 5 ml
*łyżka = 15 ml
Sposób przygotowania
W brytfannie automatu umieszczamy wszystkie składniki w podanej kolejności. Podduszone cebulki po ostygnięciu dodajemy wraz z płynami. Ustawiłam program podstawowy (3:25 h), najmocniejsze wypieczenie skórki. Kiedy chlebek wyrósł posypałam wierzch startym serem.
Uwagi
Mój przepis oparłam na recepturze Chilli & Cheddar Cheese Bread, dołączonej do mojej maszyny do wypieku pieczywa. Zamiast chilli jest cebulka, zamiast cheddara - szwajcar.
Mój przepis oparłam na recepturze Chilli & Cheddar Cheese Bread, dołączonej do mojej maszyny do wypieku pieczywa. Zamiast chilli jest cebulka, zamiast cheddara - szwajcar.
0 komentarze:
Prześlij komentarz