sobota, 13 czerwca 2009

Chleb pełnoziarnisty

Kolejny bochenek z automatu. Wyszedł malutki ale ciężki, bo z mąki z pełnego ziarna, ale jakże zdrowy i pożywny. Ale skoro malutki to trzeba będzie jeszcze coś upichcić w automacie :) Zdjęcia słabe jakościowo, bo w ciemnościach robione.



Składniki na bochenek 750g

  • 300ml wody
  • 1 łyżka oleju
  • 400g mąki pełnoziarnistej
  • 50g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki odtłuszczonego mleka w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka drożdży instant
Dodatkowo:
  • 3 łyżeczki pestek dyni
  • 3 łyżeczki pestek słonecznika
  • 2 łyżeczki ziarna maku
  • 2 łyżeczki lekko zrumienionego sezamu
Uwagi
*łyżeczka = 5 ml
*łyżka = 15 ml

Sposób przygotowania

Składniki wkładamy do brytfanny automatu w podanej kolejności. Nastawiamy wielkość chleba średnią, wypieczenie skórki - dałam najmocniejsze. Program do wypieku chleba razowego. Pestki i ziarna dodajemy po upływie około godziny od nastawienia programu, gdy urządzenie daje ku temu sygnał dźwiękowy.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz