piątek, 26 czerwca 2009

Chleb francuski

W sam raz na sobotnie śniadanie. Trochę odbiegłam z moją recepturą od oryginału, znowu ten brak zalecanych w przepisie mąk. Ale chlebek i tak pięknie się wypiekł, co tylko zachęca do dalszego eksperymentowania z naszym automatem do wypieku chleba - co tam że mąka nie taka, najważniejsze że chlebek smaczny:)



Składniki na bochenek kilogramowy
  • 400ml wody (zwykła kranówka, bo u nas taką się normalnie pije)
  • 540g mąki ciemnej pszennej chlebowej (powinna być biała chlebowa)
  • 60g mąki luksusowej typ 550 (powinna być Fine French plain flour)
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
Dodatkowo
  • ziarno sezamu do posypania
Uwagi
*łyżeczka = 5 ml
*łyżka = 15 ml

Sposób przygotowania

W brytfannie automatu umieszczamy wszystkie składniki w podanej kolejności. Ustawiłam program chleba francuskiego + "szybki bochenek". Kiedy chlebek wyrósł posypałam wierzch ziarnem sezamu.


Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz