W sam raz na sobotnie śniadanie. Trochę odbiegłam z moją recepturą od oryginału, znowu ten brak zalecanych w przepisie mąk. Ale chlebek i tak pięknie się wypiekł, co tylko zachęca do dalszego eksperymentowania z naszym automatem do wypieku chleba - co tam że mąka nie taka, najważniejsze że chlebek smaczny:)
Składniki na bochenek kilogramowy
- 400ml wody (zwykła kranówka, bo u nas taką się normalnie pije)
- 540g mąki ciemnej pszennej chlebowej (powinna być biała chlebowa)
- 60g mąki luksusowej typ 550 (powinna być Fine French plain flour)
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
- ziarno sezamu do posypania
*łyżeczka = 5 ml
*łyżka = 15 ml
Sposób przygotowania
W brytfannie automatu umieszczamy wszystkie składniki w podanej kolejności. Ustawiłam program chleba francuskiego + "szybki bochenek". Kiedy chlebek wyrósł posypałam wierzch ziarnem sezamu.
Kliknij na obrazku aby powiększyć
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz