- 210ml mleka
- 90g masła (u mnie Flora Light)
- 15g cukru
- 550g mąki
- 2/3 łyżeczki soli
- 20g świeżych drożdży
- 1 i 1/2 jajka
- wymieszane: 1/2 jajka i łyżka mleka do posmarowania
Przygotować zaczyn: trochę mąki wsypać do miski, wkruszyć drożdże, dodać cukier i trochę letniego mleka. W reszcie mleka rozpuścić masło. Odstawić zaczyn w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, aż ruszy. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Jeśli będzie się za bardzo lepiło do dłoni, podsypać lekko mąką. Ciasto powinno być mięciutkie i elastyczne. Takie ciasto odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości (ok. 1,5h). Po tym czasie podzielić ciasto na 12 części. Bułeczki wyłożyć na papierze do pieczenia zachowując ok. 1 cm odstępu. Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości na ok. 45 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować mixem jaja z mlekiem. Piec ok. 20-25 minut w temp. 185 st. C. Aby zapobiec zbytniemu przypieczeniu, można pod koniec pieczenia osłonić bułeczki folią aluminiową.
Kaloryczność oraz wartości odżywcze
Jedna bułeczka to ok. 210 kcal, a w tym 6g białka, 4g tłuszczu oraz 36g węglowodanów.
Kliknij na obrazku aby powiększyć
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz