Wypróbowywanie nowych przepisów na chlebki z automatu to moje nowe ulubione zajęcie. Tym razem proponuję chlebek z dodatkiem suszonych pomidorów.
Składniki na bochenek kilogramowy
- 375ml wody
- 1 i 1/2 łyżki oliwy
- 525g mąki ciemnej pszennej chlebowej (powinna być biała chlebowa)
- 75g mąki pełnoziarnistej
- 40g startego sera parmezan
- łyżka suszonej bazylii
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
- 40g suszonych na słońcu pomidorów (mogą być z zalewy) - dodajemy podczas drugiego wyrabiania.
Uwagi
*łyżeczka = 5 ml
*łyżka = 15 ml
Sposób przygotowania
W brytfannie automatu umieszczamy wszystkie składniki w podanej kolejności. Ustawiłam program podstawowy + najmocniejsze wypieczenie skórki. Kiedy chlebek wyrósł posypałam wierzch odrobiną parmezanu.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz