niedziela, 5 lipca 2009

Chleb z parmezanem i suszonymi pomidorami

Wypróbowywanie nowych przepisów na chlebki z automatu to moje nowe ulubione zajęcie. Tym razem proponuję chlebek z dodatkiem suszonych pomidorów.


Składniki na bochenek kilogramowy
  • 375ml wody
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy
  • 525g mąki ciemnej pszennej chlebowej (powinna być biała chlebowa)
  • 75g mąki pełnoziarnistej
  • 40g startego sera parmezan
  • łyżka suszonej bazylii
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 40g suszonych na słońcu pomidorów (mogą być z zalewy) - dodajemy podczas drugiego wyrabiania.
Ewentualnie trochę parmezanu do posypania na wierzchu.

Uwagi


*łyżeczka = 5 ml
*łyżka = 15 ml

Sposób przygotowania

W brytfannie automatu umieszczamy wszystkie składniki w podanej kolejności. Ustawiłam program podstawowy + najmocniejsze wypieczenie skórki. Kiedy chlebek wyrósł posypałam wierzch odrobiną parmezanu.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz