Kolejny chlebek serowo-cebulowy. Przy jego robieniu korzystałam z miarek "cup", które zakupiłam w Netto - fajny i niedrogi metalowy zestaw 4 miarek, z których wygodnie się korzysta. Zastosowałam też nową kombinację mąk. Przepis oryginalny wynalazłam tutaj.
Składniki na bochenek kilogramowy
- 1/3 cup wody
- 2/3 cup mleka
- 1 jajko
- 1/2 średniej cebuli + szczypiorek z jednej cebulki - wszystko drobno posiekane podduszone na łyżce masła
- 1 cup mąki pszennej ciemnej chlebowej
- 1 i 3/4 cup mąki luksusowej
- 1 i 1/4 cup mąki pełnoziarnistej
- 1 i 1/3 cup startego sera - mieszanka sokoła i goudy (odłożyłam trochę do posypania)
- łyżeczka soli
- 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
1 cup = 250 ml
1/2 cup = 125 ml
1/3 cup = 80 ml
1/4 cup = 60 ml
łyżeczka = 5 ml
Sposób przygotowania
W brytfannie automatu umieszczamy wszystkie składniki w podanej kolejności. Podduszoną na maśle cebulkę i szczypiorek dodajemy wraz z płynami. Ustawiłam program podstawowy (3:25 h), średnie wypieczenie skórki. Kiedy chlebek wyrósł posypałam wierzch resztą startego sera.
0 komentarze:
Prześlij komentarz