sobota, 11 lipca 2009

Chleb orkiszowy z pszenicą bulgur

Oto mój drugi wypiek w ramach WP #39. Chlebek troszkę mi nie wyszedł, bo pękł przy wkładaniu do pieca, chyba za długo sobie wyrastał, ale i tak jest smaczny - a to najważniejsze:) Wszystkie składniki podzieliłam na pół i upiekłam jeden bochenek.


Składniki na dwa bochenki chleba

Bulgur
  • 100g ziarna pszenicy bulgur
  • 250ml wody
  • ½ łyżeczki soli
Zagotować w rondlu wodę z dodatkiem soli, domieszać pszenicę. Mieszać od czasu do czasu pozwalając pszenicy wchłonąć całą wodę. Zajmie to ok. 10 - 15 minut. Napęczniałą i miękką pszenicę odstawić do ostygnięcia.

Rozczyn drożdżowy
  • 2 łyżeczki miałkiego brązowego cukru
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 50ml ciepłej wody
Drożdże rozprowadzić w wodzie z dodatkiem cukru, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby ruszyły.

Ciasto
  • 750g mąki orkiszowej
  • 190g mąki pełnoziarnistej
  • ½ szkl. płatków owsianych niebłyskawicznych (zamiennie mogą być otręby)
  • 1½ łyżki soli
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 300 - 400ml ciepłej wody (na początku proponuję dać 300 ml wody, a potem ewentualnie dodać resztę, jeśli ciasto będzie tego wymagało - jest to zależne od właściwości mąki)
Przesiać do miski mąki, dodać płatki oraz przygotowany i ostudzony bulgur. Zrobić w środku wgłębienie i wlać w nie rozczyn drożdżowy oraz oliwę, sól i umowne 3/4 przygotowanej wody. Wymieszać całość i zagnieść ciasto. W razie potrzeby dolać resztę wody, tak aby ciasto dało się swobodnie wyrobić - powinno być na końcu gładkie i elastyczne. Wyrabiamy ciasto ok. 10-15 minut. Na końcu formujemy je w kulę i umieszczamy w naoliwionej misce, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1,5h).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na dwie części i każdą wyrabiamy po 5 minut. Formujemy dwa podłużne bochenki. Każdy z bochenków obtaczamy w ziarnie sezamu, najlepiej rolując bochenkiem po rozsypanym na stolnicy ziarnie. Tak przygotowane bochenki układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 h, tak aby podwoiły objętość.

Rozgrzewamy piekarnik do 250 st. C. Przed włożeniem do pieca należy nad bochenkami obficie rozpylić gorącą wodę. Temperaturę zmniejszamy do 200 st. C, wkładamy bochenki do pieca i pieczemy ok. 40 - 50 minut, aż będą brązowe i wypieczone, a popukane od dołu wydadzą głuchy odgłos. Jeśli bochenki będą zbyt szybko brązowieć należy trochę zredukować temperaturę w piekarniku. Upieczone chłodzimy na kratce.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!



0 komentarze:

Prześlij komentarz