sobota, 11 lipca 2009

Skrętki

A oto i moje skrętki czyli wypiek numer 1 w ramach WP # 39.





Składniki na 20 sztuk
*ponieważ 20 to dla nas za dużo, podzieliłam składniki na pół i w końcu wyszło mi 9 skrętków
  • 25g masła
  • 4ooml mleka (z części mleka i drożdży przygotować rozczyn drożdżowy)
  • 100ml jogurtu naturalnego
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki grubej soli
  • 200g mąki sitkowej (można zastąpić mąką pszenną)
  • 550g mąki pszennej
Dodatkowo
  • 1 roztrzepane jajko
  • trochę czarnego pieprzu
  • ziarno sezamu
  • siemię lniane
Sposób przygotowania

Masło rozpuścić w rondlu, dodać mleko. Miksturę przelać do miski, dodać jogurt naturalny, rozczyn drożdżowy oraz 4/5 przygotowanej mąki. Zagnieść ciasto i przełożyć je na omączony blat, zagnieść ponownie wykorzystując resztę przygotowanej mąki. Ciasto powinno być elastyczne i i nie lepić się do rąk. Rozwałkować je na prostokąt o wym. 20 x 60 cm, posmarować jajem i oprószyć przygotowaną solą i pieprzem lub ziarnami. Tak przygotowane ciasto tniemy na 20 pasków o szer. ok. 3 cm. Każdy z pasków skręcamy wokół własnej osi. Otrzymane skrętki układamy na papierze do pieczenia, mocno dociskając końce skrętków do blachy. Odstawiamy na ok. 40 minut pod przykryciem, aby podrosły. Pieczemy w rozgrzanym do 225 st. C piekarniku ok. 12 minut.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz