Składniki na 20 sztuk
*ponieważ 20 to dla nas za dużo, podzieliłam składniki na pół i w końcu wyszło mi 9 skrętków
- 25g masła
- 4ooml mleka (z części mleka i drożdży przygotować rozczyn drożdżowy)
- 100ml jogurtu naturalnego
- 25g świeżych drożdży
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki grubej soli
- 200g mąki sitkowej (można zastąpić mąką pszenną)
- 550g mąki pszennej
- 1 roztrzepane jajko
- trochę czarnego pieprzu
- ziarno sezamu
- siemię lniane
Masło rozpuścić w rondlu, dodać mleko. Miksturę przelać do miski, dodać jogurt naturalny, rozczyn drożdżowy oraz 4/5 przygotowanej mąki. Zagnieść ciasto i przełożyć je na omączony blat, zagnieść ponownie wykorzystując resztę przygotowanej mąki. Ciasto powinno być elastyczne i i nie lepić się do rąk. Rozwałkować je na prostokąt o wym. 20 x 60 cm, posmarować jajem i oprószyć przygotowaną solą i pieprzem lub ziarnami. Tak przygotowane ciasto tniemy na 20 pasków o szer. ok. 3 cm. Każdy z pasków skręcamy wokół własnej osi. Otrzymane skrętki układamy na papierze do pieczenia, mocno dociskając końce skrętków do blachy. Odstawiamy na ok. 40 minut pod przykryciem, aby podrosły. Pieczemy w rozgrzanym do 225 st. C piekarniku ok. 12 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz