Wraz z zakupem automatu do wypieku chleba kupiliśmy również kilka torebek gotowych mieszanek chlebowych. Tym razem padło na chlebek litewski, którego przepis bazowy wzbogaciłam o kilka składników. Chlebek bardzo ładnie wyrósł, a dzięki dodaniu kawy inki zyskał ciemniejszą barwę miąższu. Następnym razem dodam jednak jeszcze szczyptę soli, bo tej mi trochę brakowało.
Składniki na bochenek ok.750g
- 230ml wody
- 110ml jogurtu naturalnego
- 500g gotowej mieszanki chlebowej (mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 2000, słód jęczmienny, kminek, regulator kwasowości boreol, cukier, sól)
- 3 łyżeczki kawy inki w proszku
- garść siemienia lnianego
- czubata łyżeczka suchego zakwasu chlebowego
- łyżeczka suchych drożdży
Umieszczamy składniki w podanej kolejności w brytfannie automatu. Program chleba razowego (może być także normalny), średnie wypieczenie skórki. Przed pieczeniem chlebek posypałam dekoracyjnie odrobiną mąki.
Kliknij na obrazku aby powiększyć

Smacznego!
***Inne mieszanki firmy Chleb Polski znajdziecie na tej stronce. Z tejże stronki pochodzi fotografia opakowania gotowej mieszanki, którą zamieściłam w tym wpisie.
0 komentarze:
Prześlij komentarz