Polubiłam wypiek własnego pieczywa, co zapewne widać po moich ostatnich publikacjach. Póki co wciąż eksperymentuję z nowymi mieszankami i nowymi przepisami, choć mamy już listę swoich chlebowych faworytów. Tym razem chleb z torebki tzw. Sądecki - o ciemnym ale pulchnym miąższu. Gotową recepturę wzbogaciłam pestkami słonecznika i dyni.
Składniki na bochenek ok.750g
- 340ml wody
- 500g gotowej mieszanki chlebowej - Chleb Sądecki (mąka pszenna typ 750 (83%), mąka żytnia typ 2000, łamane ziarno zbóż, słód żytni ciemny, regulator kwasowości boreol, sól)
- ok. pół szkl. mieszanki pestek słonecznika i pestek dyni
- szczypta soli
- czubata łyżeczka suchego zakwasu chlebowego
- łyżeczka suchych drożdży
Umieszczamy składniki w podanej kolejności w brytfannie automatu. Program chleba podstawowego, średnie wypieczenie skórki. Przed pieczeniem chlebek posmarowałam mlekiem.
Kliknij na obrazku aby powiększyć
***Inne mieszanki firmy Chleb Polski znajdziecie na tej stronce.
0 komentarze:
Prześlij komentarz