niedziela, 9 sierpnia 2009

Chleb wieloziarnisty z ziarnami 3 zbóż

Polubiłam wypiek własnego pieczywa, co zapewne widać po moich ostatnich publikacjach. Póki co wciąż eksperymentuję z nowymi mieszankami i nowymi przepisami, choć mamy już listę swoich chlebowych faworytów. Tym razem chleb z torebki tzw. Sądecki - o ciemnym ale pulchnym miąższu. Gotową recepturę wzbogaciłam pestkami słonecznika i dyni.



Składniki na bochenek ok.750g

  • 340ml wody
  • 500g gotowej mieszanki chlebowej - Chleb Sądecki (mąka pszenna typ 750 (83%), mąka żytnia typ 2000, łamane ziarno zbóż, słód żytni ciemny, regulator kwasowości boreol, sól)
  • ok. pół szkl. mieszanki pestek słonecznika i pestek dyni
  • szczypta soli
  • czubata łyżeczka suchego zakwasu chlebowego
  • łyżeczka suchych drożdży
Sposób przygotowania

Umieszczamy składniki w podanej kolejności w brytfannie automatu. Program chleba podstawowego, średnie wypieczenie skórki. Przed pieczeniem chlebek posmarowałam mlekiem.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

***Inne mieszanki firmy Chleb Polski znajdziecie na tej stronce.

0 komentarze:

Prześlij komentarz