poniedziałek, 3 sierpnia 2009

Chleb sezamowy

Bardzo smaczny i aromatyczny chlebek. Doskonały na ciepło. Nam najbardziej smakował w towarzystwie pomidorowego pasztetu:) Na pomysł tego chlebka wpadłam przeglądając wypieki Izy.



Składniki na bochenek ok.1 kg
  • 370 ml mleka
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 100 g uprażonego na suchej patelni sezamu (dodać podczas drugiego wyrabiania)
Dodatkowo
  • mleko do posmarowania
  • sezam do posypania
Sposób przygotowania

Wszystkie składniki umieszczamy w brytfannie automatu w podanej kolejności. Uprażony sezam dodajemy podczas drugiego wyrabiania ciasta. Program podstawowy, najsilniejsze wypieczenie skórki. Gdy chlebek wyrósł posmarowałam go mlekiem i obsypałam ziarnem sezamu.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz