Bardzo smaczny i aromatyczny chlebek. Doskonały na ciepło. Nam najbardziej smakował w towarzystwie pomidorowego pasztetu:) Na pomysł tego chlebka wpadłam przeglądając wypieki Izy.
Składniki na bochenek ok.1 kg
- 370 ml mleka
- 1 i 1/2 łyżki oliwy
- 500 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
- 100 g uprażonego na suchej patelni sezamu (dodać podczas drugiego wyrabiania)
- mleko do posmarowania
- sezam do posypania
Wszystkie składniki umieszczamy w brytfannie automatu w podanej kolejności. Uprażony sezam dodajemy podczas drugiego wyrabiania ciasta. Program podstawowy, najsilniejsze wypieczenie skórki. Gdy chlebek wyrósł posmarowałam go mlekiem i obsypałam ziarnem sezamu.
0 komentarze:
Prześlij komentarz