czwartek, 5 listopada 2009

Chleb graham orkiszowy

Jeszcze kilka mieszanek ChP mi zostało, więc wypróbowuję kolejne przepisy. Tym razem przyszła pora na chleb z mąki graham, który przygotowałam na zakwasie z mąki pszennej razowej. Wykonanie chlebka oparłam na recepturze Dany.



Składniki

  • 300g aktywnego zakwasu z mąki pszennej razowej
  • 500g mieszanki graham orkiszowy
  • 250ml mleka 0,5% tł.
  • 1 łyżka melasy
  • 50g namoczonej wcześniej suszonej żurawiny
  • bez soli, mieszanka zawiera sól!
Sposób przygotowania

Do zakwasu dodajemy stopniowo mieszankę i wodę wymieszaną z melasą. Wyrabiamy łyżką drewnianą lub mikserem. Na końcu dodaję namoczoną i osączoną żurawinę. Ciasto jest luźne, upieczemy chleb w foremce. Po wyrobieniu dajmy mu odpocząć 30 minut, a w międzyczasie przygotujmy foremkę. Posmarujmy tłuszczem i posypmy mąką. Po 30 minutach mieszamy ciasto jeszcze przez chwilę i wykładamy do foremki. Ma podwoić objętość. Pieczemy w opadającej temp. począwszy od 230st przez 40-45 minut. Jeśli dodaliśmy melasę, / możemy ja pominąć / musimy uważać aby za bardzo nam się nie przypiekł wierzch ciasta. W trakcie pieczenia możemy ochronić ciasto papierem do pieczenia.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz