Przepis na ten chlebek wyszukałam w Piekarni Tatter - ona sama upiekła z przepisu duży owalny bochen, ja uformowałam dwa małe. Przepis mi się spodobał, bo jest wręcz błyskawiczny jeśli mamy aktywny zakwas. Troszkę się zagapiłam z czasem pieczenia i chlebek aż za bardzo jak na moje oko mi się wypiekł, ale mimo tego to bardzo udany wypiek.
Składniki na ok. 920g ciasta chlebowego
- 1 szklanka aktywnego zakwasu pszennego
- 2/3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki masła (rozpuściłam i wystudziłam)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 3 1/4 szklanki mąki (użyłam pszennej chlebowej T1000)
- ewent. 1 łyżeczka drożdży instant (pominęłam)
Sposób przygotowania
Zakwas połączyłam z wodą i mlekiem. Do mąki dodałam sól i cukier. Wlałam do niej zakwasową miksturę. Dobrze wymieszałam. Dodałam masło. Zagniotłam gładkie, nieco luźne ciasto. Przełożyłam do naoliwionej miski i zostawiam do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłym miejscu, rozciągając i składając ciasto w połowie czasu fermentacji.
Następnie uformowałam 2 małe owalne bochenki po ok. 460g każdy i złączeniem do góry umieściłam w koszach do wyrośnięcia. Zostawiłam w cieple na 2 godziny. Wyrośnięte bochenki umieściłam na rozgrzanej blasze piekarnikowej. Piekłam 10 minut w 240 st.C z parą, następnie zmniejszyłam temperaturę do 190 st. C i piekłam jeszcze 25 minut.
Następnie uformowałam 2 małe owalne bochenki po ok. 460g każdy i złączeniem do góry umieściłam w koszach do wyrośnięcia. Zostawiłam w cieple na 2 godziny. Wyrośnięte bochenki umieściłam na rozgrzanej blasze piekarnikowej. Piekłam 10 minut w 240 st.C z parą, następnie zmniejszyłam temperaturę do 190 st. C i piekłam jeszcze 25 minut.
Moje uwagi: nie dodałam więcej wody, mąki odmierzyłam 3 cups + 1/4 cup do podsypywania, dodatkowo użyłam oliwy przy wyrabianiu i do miski - wyrabiałam 3 krótkimi sesjami,ciasto leżakowało w międzyczasie na blacie po 10 minut.
Waga po upieczeniu: 408 i 412 g.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz