czwartek, 3 grudnia 2009

Bułeczki włoskie z ziemniakami, bazylią i suszonymi pomidorami

Już raz je robiłam w ramach Weekendowej Piekarni. Teraz drugie podejście z mąką pszenną chlebową ciemną T1000. Tym razem upiekłam 12 bułeczek. Użyłam suszonych pomidorów w paskach, które wcześniej namoczyłam we wrzątku z dodatkiem 1 łyżki octu balsamicznego białego.



Składniki (12 sztuk)

Wieczorem przygotować bigę
  • 2g świeżych drożdży
  • 100g ciepłej wody (ok. 30 stopni)
  • 200g mąki pszennej chlebowej ciemnej T1000
Drożdże rozczynić z wodą. Mąkę wsypać do miski, wlać drożdże, dokładnie połączyć (zagniatać, aż ciasto będzie gładkie - ręcznie ok. 5 minut, lub mikserem ok. 2-3 minuty). Ciasto będzie ścisłe i dość twarde. Przykryć folią, zostawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, następnie wstawić do lodówki na noc (max. 20 godzin). Wyjąć z lodówki na ok. 2 godziny przed przygotowaniem ciasta.

Po 12 do 20 godzin przygotować ciasto właściwe
  • 10g świeżych drożdży
  • 150g wody
  • 280-320g mąki pszennej chlebowej ciemnej T1000 (ilość mąki zależy od wodnistości ziemniaków)
  • 200g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 2 płaskie łyżeczki soli (ok. 12g) - można dodać trochę więcej, jeśli ziemniaki są mało słone
  • 1 łyżka oliwy
  • 10g drobno posiekanej bazylii
  • 30g suszonych pomidorów, uprzednio wymoczonych we wrzątku z dodatkiem octu balsamicznego
Bigę podzielić na małe kawałki. Drożdże rozczynić w wodą. 280g mąki wsypać do miski, wlać drożdże, dodać bigę i przez ok. 5-8 minut zagniatać ciasto (ręcznie lub mikserem na małych obrotach). Następnie dodawać po trochu ziemniaków, sól, oliwę i bazylię, odsączone pomidory pokrojone w drobną kosteczkę. Jeśli po ok. 5-8 minutach wyrabiania ciasto jest zbyt luźne, dodawać po trochu mąki. Wiele zależy od ziemniaków - jedne są bardziej wodniste, inne bardziej sypkie. Przykryć ciasto folią i odstawić na ok. 60 minut. Podzielić ciasto na 12 kawałków, każdy po ok. 85g. Uformować okrągłe lub owalne bułeczki. Ułożyć na przygotowanej blasze, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Wyrośnięte bułeczki naciąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 225 stopni, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec ok. 20 minut. Studzić na kratce.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz