sobota, 13 marca 2010

Chlebki pita

Zachciało mi się upichcić domowego kebaba, do którego potrzebowałam chlebków pita. Akurat niedawno trafiłam na taki przepis na blogu Moje Ekspresje Kulinarne, zatem skoro przepis już był to mąka, woda i drożdże poszły w ruch. Jeśli odwiedziliście blog Gosi to sami już wiecie jakie piękne pity ona piecze. Mnie z 6 przygotowanych sztuk tylko jedna tak ładnie się napuszyła i wyrosła, pozostałe trochę sflaczałe wyszły, ale w smaku bardzo dobre. Będę zatem jeszcze próbować, bo gosiowe pity są tego warte:)



Składniki na 12 chlebków ( zrobiłam z połowy podanych porcji)
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 4-5 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania

Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie. Do miski wsypujemy mąkę, sól, oliwę, wodę z drożdżami, mleko i wszystko razem mieszamy. Jeśli będzie potrzeba to dodać odrobinę więcej wody. Całość wyrabiamy przez około 10 minut (ręcznie) lub mikserem około 5 minut. Następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1 1/2 godziny. Następnie dzielimy na 12 części i z każdej robimy kulkę. Rozwałkowujemy okrągłe placki ( przed pieczeniem polecam odłożyć je do podrośnięcia na 10minut) UWAGA! Na rozgrzany kamień w temperaturze 240 st C nakładamy po dwa (w zależności od wielkości kamienia) i pieczemy około 3 minut. Bardzo łatwo się przypalają, więc należy uważać. Jeśli natomiast nie posiadamy kamienia, bierzemy dużą blaszkę odwracamy do góry dnem i nagrzewamy (10 - 15 minut w zależności od grubości blaszki). W czasie pierwszej minuty staramy się nie otwierać piekarnika. Gdyby były problem z podrastaniem to jest wina tylko i wyłącznie źle nagrzanego kamienia bądź blaszki.


A tak wygląda nasz domowy kebab



Składniki
  • chlebki pita
  • mięso z piersi kurczaka pokrojone na małe kawałki, przyprawione gotową przyprawą kebab-gyros i podsmażone na oliwie, a potem dopieczone w piekarniku
  • bukiet warzywny: pekinka, czerwona cebula, papryka, pomidor, kukurydza konserwowa
  • 2 sosy-dipy: tzatziki z zielonym ogórkiem, majonezowo-jogurtowy z ketchupem
Chlebki pita nacinamy i napełniamy "farszem" z mięska i warzyw. Polewamy dipem....i zajadamy.

Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz