Zachciało mi się upichcić domowego kebaba, do którego potrzebowałam chlebków pita. Akurat niedawno trafiłam na taki przepis na blogu Moje Ekspresje Kulinarne, zatem skoro przepis już był to mąka, woda i drożdże poszły w ruch. Jeśli odwiedziliście blog Gosi to sami już wiecie jakie piękne pity ona piecze. Mnie z 6 przygotowanych sztuk tylko jedna tak ładnie się napuszyła i wyrosła, pozostałe trochę sflaczałe wyszły, ale w smaku bardzo dobre. Będę zatem jeszcze próbować, bo gosiowe pity są tego warte:)
Składniki na 12 chlebków ( zrobiłam z połowy podanych porcji)
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 4-5 łyżek mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie. Do miski wsypujemy mąkę, sól, oliwę, wodę z drożdżami, mleko i wszystko razem mieszamy. Jeśli będzie potrzeba to dodać odrobinę więcej wody. Całość wyrabiamy przez około 10 minut (ręcznie) lub mikserem około 5 minut. Następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1 1/2 godziny. Następnie dzielimy na 12 części i z każdej robimy kulkę. Rozwałkowujemy okrągłe placki ( przed pieczeniem polecam odłożyć je do podrośnięcia na 10minut) UWAGA! Na rozgrzany kamień w temperaturze 240 st C nakładamy po dwa (w zależności od wielkości kamienia) i pieczemy około 3 minut. Bardzo łatwo się przypalają, więc należy uważać. Jeśli natomiast nie posiadamy kamienia, bierzemy dużą blaszkę odwracamy do góry dnem i nagrzewamy (10 - 15 minut w zależności od grubości blaszki). W czasie pierwszej minuty staramy się nie otwierać piekarnika. Gdyby były problem z podrastaniem to jest wina tylko i wyłącznie źle nagrzanego kamienia bądź blaszki.
A tak wygląda nasz domowy kebab
Składniki
- chlebki pita
- mięso z piersi kurczaka pokrojone na małe kawałki, przyprawione gotową przyprawą kebab-gyros i podsmażone na oliwie, a potem dopieczone w piekarniku
- bukiet warzywny: pekinka, czerwona cebula, papryka, pomidor, kukurydza konserwowa
- 2 sosy-dipy: tzatziki z zielonym ogórkiem, majonezowo-jogurtowy z ketchupem
Chlebki pita nacinamy i napełniamy "farszem" z mięska i warzyw. Polewamy dipem....i zajadamy.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz