Chlebek wypatrzony w Piekarni Tatter, z moimi małymi modyfikacjami w zakresie dostępności pewnych typów mąk. Bardzo smaczny, obsypany ziarnami z wierzchu i od spodu, zdecydowanie godny wypróbowania.
Składniki na dużą keksówkę 32cm
Składniki na dużą keksówkę 32cm
- 320g zaczynu zakwasowego żytniego razowego*
- 280g wody
- 480g jasnej mąki żytniej (dałam mąkę żytnią żurkową)
- 10g soli
- 50g pestek słonecznika
- 50g pestek dyni
Dodatkowo
- trochę pestek do foremki na dno i na wierzch chlebka do posypania
Sposób przygotowania
Do zaczynu dodałam wodę i dobrze wymieszałam. Wsypałam mąkę i sól, dodałam nasiona i wyrobiłam lepkie, raczej luźne ciasto. Trwało to zaledwie 2-3 minuty. Przełożyłam do keksówki wysypanej ziarnem. Zakryłam naoliwioną folią i zostawiłam do wyrośnięcia w 28 st C (dobrze jest poczekać, aż chleb urośnie nieco (1/2 cm) ponad foremkę). Wtedy wierzch chleba posmarowałam oliwą, posypałam ziarnami, włożyłam go do pieca rozgrzanego do 210 st C i piekłam 15 minut. Potem temperaturę zmniejszyłam do 190 st C i piekłam kolejne 40-45 minut.
*Zaczyn zakwasowy można przygotować metodą 3 stopniową lub wymieszać
- 50g zakwasu żytniego razowego
- 150g maki żytniej razowej (100%)
- 300g wody
Szczelnie przykryć i zostawić na 12-24 godziny. Po tym czasie zaczyn jest gotowy do użycia.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz