Tatterowiec (tutaj mój poprzedni wypiek) - kolejne podejście. Upiekłam mały bochenek w keksówce 20cm, z połowy porcji. Tym razem z dodatkiem mąki pszennej razowej, a chleb obsypałam ziarnem słonecznika.
Składniki na małą keksówkę 20cm
- 150g zakwasu żytniego razowego (mąka i woda w równych częściach)
- 125ml wody (Ilość użytej wody należy uzależnić od gęstości zakwasu)
- 60g mąki pszennej razowej
- 190g mąki pszennej chlebowej
- 1/2 łyżki soli morskiej
- łyżka syropu klonowego
- ewent.1/2 łyżeczki drożdży instant (jeśli nam się spieszy)
- słonecznik do obsypania
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki mieszam chwilę i zostawiam do wyrośnięcia na godzinę. Znów mieszam krótko, przekładam do foremki chlebowej wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami/słonecznikiem, smaruję wierzch ciasta chlebowego oliwą, zakrywam naoliwioną folią i zostawiam do ponownego wyrośnięcia (ma rosnąć powoli, kilka godzin). Pilnuję żeby nie przerosło! Przed pieczeniem posypuję ziarnami słonecznika. Foremkę z chlebem wsuwam do zimnego piekarnika, nastawiam temperaturę na 200 st C i piekę ok. 40 minut. Gdy piekarnik dobrze się nagrzeje (osiągnie temperaturę 200 st C), chleb i ścianki pieca spryskuję woda.
Wszystkie składniki mieszam chwilę i zostawiam do wyrośnięcia na godzinę. Znów mieszam krótko, przekładam do foremki chlebowej wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami/słonecznikiem, smaruję wierzch ciasta chlebowego oliwą, zakrywam naoliwioną folią i zostawiam do ponownego wyrośnięcia (ma rosnąć powoli, kilka godzin). Pilnuję żeby nie przerosło! Przed pieczeniem posypuję ziarnami słonecznika. Foremkę z chlebem wsuwam do zimnego piekarnika, nastawiam temperaturę na 200 st C i piekę ok. 40 minut. Gdy piekarnik dobrze się nagrzeje (osiągnie temperaturę 200 st C), chleb i ścianki pieca spryskuję woda.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz