sobota, 10 kwietnia 2010

Tatterowiec II

Tatterowiec (tutaj mój poprzedni wypiek) - kolejne podejście. Upiekłam mały bochenek w keksówce 20cm, z połowy porcji. Tym razem z dodatkiem mąki pszennej razowej, a chleb obsypałam ziarnem słonecznika.



Składniki na małą keksówkę 20cm

  • 150g zakwasu żytniego razowego (mąka i woda w równych częściach)
  • 125ml wody (Ilość użytej wody należy uzależnić od gęstości zakwasu)
  • 60g mąki pszennej razowej
  • 190g mąki pszennej chlebowej
  • 1/2 łyżki soli morskiej
  • łyżka syropu klonowego
  • ewent.1/2 łyżeczki drożdży instant (jeśli nam się spieszy)
  • słonecznik do obsypania
Sposób przygotowania

Wszystkie składniki mieszam chwilę i zostawiam do wyrośnięcia na godzinę. Znów mieszam krótko, przekładam do foremki chlebowej wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami/słonecznikiem, smaruję wierzch ciasta chlebowego oliwą, zakrywam naoliwioną folią i zostawiam do ponownego wyrośnięcia (ma rosnąć powoli, kilka godzin). Pilnuję żeby nie przerosło! Przed pieczeniem posypuję ziarnami słonecznika. Foremkę z chlebem wsuwam do zimnego piekarnika, nastawiam temperaturę na 200 st C i piekę ok. 40 minut. Gdy piekarnik dobrze się nagrzeje (osiągnie temperaturę 200 st C), chleb i ścianki pieca spryskuję woda.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz