sobota, 1 maja 2010

Bułeczki pszenne w 45 minut. Tebirkes

Przepis pochodzi z 'Den Store Bagebog 2' książki wydanej pod patronatem AMO, czyli znanego u nas producenta mąki. Sama książka jest rewelacyjna, wydana w twardej okładce z pięknymi zdjęciami i licznymi przepisami. Wybrana dzisiaj przeze mnie receptura to przepis bazowy na drożdżowe ciasto bułkowe, które wymaga tylko jednego rośnięcia. Dodatkowo książka daje aż 4 propozycje "wykończenia" bułeczek. Z wyrobionego ciasta można zatem przygotować rogaliki z nadzieniem jabłkowym bądź marcepanem, ślimaczki - cynamonki, bułeczki z makową skorupką (tebirkes), a także wiatraczki np. z morelą. Efekt końcowy zależy oczywiście od metody złożenia ciasta. Ja zdecydowałam się na kształt Tebirkes, które obsypałam różnymi pestkami. Aby zrobić oryginalne Tebirkes należałoby użyć białego maku, takiego jednakże jeszcze nie znalazłam na rynku.



Składniki na 12 małych bułeczek
  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła lub margaryny
  • 35g drożdży świeżych
  • 125ml zimnego mleka
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo
  • roztrzepane jajko do posmarowania
  • ulubione pestki i ziarna: sezam, słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, mak
Sposób przygotowania

Masło rozetrzeć w mące. Drożdże rozprowadzić w zimnym mleku i dodać do mąki z masłem. Dodać cukier i sól. Zagnieść jednolite ciasto i od razu przejść do formowania bułeczek. W tym momencie nie odstawiamy ciasta do rośnięcia. Ciasto podzielić na 3 równe części, każdą rozwałkować na kwadrat o boku 16cm. Każdy kwadrat podzielić w myślach na 3 prostokąty i złożyć jak rulon na płasko. Każdy rulon przekrawamy nożem na 4 równe bułeczki. Przekładamy je na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do rośnięcia na 20 minut i jednocześnie nagrzewamy piekarnik do 200 st. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy ziarnami. Pieczemy na środkowym ruszcie w piekarniku ok. 15 minut w temp. 200 st.C (180 z termoobiegiem).

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz