Wypieku prezentowanego chleba podjęłam się na młodym zakwasie. W upieczonym chlebku widziałam niedociągnięcia, jednakże zakwas zaliczył swój pierwszy raz - i oto właśnie chodziło.
Składniki na zaczyn
- 250ml zakwasu
- 350 ml wody
- 200g mąki żytniej razowej
Składniki mieszamy i pozostawiamy na 14h
Ciasto właściwe:
- Cały zaczyn
- 350g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 440g mąki pszennej typ np.500
- 2 łyżki słodu
- 300 ml wody z solą, łyżka octu balsamicznego i łyżeczką cukru
- Oliwa do wyrobienia
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki mieszamy stopniowo przez kilka minut. Na początku łyżką potem ręką. Ciasto jest luźne, lepkie ale daje się ulepić w kulę. Wyrabiajmy je przez kilka minut, dodając po kilka kropel oliwy, mąki nie dosypujmy. Po wyrobieniu, zostawmy na godzinę. Po każdych 20 minutach, nie wykładając z miski , uformujmy z ciasta kulę. Za trzecim razem włóżmy je do foremki albo do koszyczka - do wyrośnięcia. Ja włożyłam do przygotowanego garnka rzymskiego.Piekłam w opadającej temp. zaczynając od 230st. przez 40 minut, zostawiłam w wyłączonym piekarniku jeszcze minut 20.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz