Bardzo łatwe i wyjątkowo smaczne treściwe bułeczki, udekorowane ziarnem maku. Długo zachowują świeżość. Wystarczy je jedynie podgrzać np. w piekarniku przez kilka minut. My tak robiliśmy przez 4 świąteczne dni i bułeczki nie straciły na "jakości". Nie miałam niestety okazji zrobić zdjęcia w przekroju (tu w towarzystwie wigilijnego chleba grahamowo-orkiszowego,) co nadrobię następnym razem. Dopowiem tylko, że miąższ jest pulchny i lekko wilgotny o żółciutkim odcieniu.
Składniki (14 bułeczek)
- 200ml maślanki/jogurtu naturalnego (u mnie jogurt grecki o,5% tł.)
- 200ml zimnej wody
- 10g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki grubej soli morskiej
- 1 łyżka miodu
- 150g mąki durum
- 400g mąki pszennej
- roztrzepane jajko do posmarowania
- ok.3 łyżek maku
Dzień 1
*najlepiej wieczorem, aby bułki można było przygotować bezpośrednio przed śniadaniem
*najlepiej wieczorem, aby bułki można było przygotować bezpośrednio przed śniadaniem
Maślankę/jogurt oraz wodę wlać do miski, rozprowadzić w tym płynie drożdże. Dodać sól, miód, mąkę z pszenicy durum. Wymieszać. Dodając partiami mąkę pszenną zagnieść gładkie ciasto.
Ja zawsze zarabiam ciasto w maszynie.
Przełożyć ciasto do miski, przykryć folią i odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 10 godzin. Ja zostawiam ciasto w lodówce na noc.
Ja zawsze zarabiam ciasto w maszynie.
Przełożyć ciasto do miski, przykryć folią i odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 10 godzin. Ja zostawiam ciasto w lodówce na noc.
Dzień 2
Wyciągamy ciasto z lodówki, chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 14 części (każda ok.70g). Formujemy bułeczki i układamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie smarujemy jajkiem i obsypujemy makiem. Pieczemy ok.15-20 minut w 200 st.C.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz