Bardzo smaczne rogaliki od niezawodnej Dorotki z Moich Wypieków, idealne na weekendowe śniadanko kiedy możemy się delektować każdym spożywanym kęsem. Piekłam je w piątkowy wieczór, z proporcji jak w przepisie, tyle że bardzo duże mi te rogale porosły (zapewne trzeba było zrobić tak jak Dorotka napisała i wałkować duże placki, a z nich zwijać rogale). Zatem następnym razem muszę pamiętać, aby ciasto podzielić na większą ilość części niż przepisowe 12 lub też pobawić się w formowanie rogali metodą Dorotuś. Te w zamyśle miały być małe i pękate:) Tym niemniej pyszne są...a po ostatnich bułkach i chlebach to miła odmiana.
Składniki na 12 rogalików (wielkości dużej bułki)- 580 g mąki pszennej
- 2 małe jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1,5 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
- 60 g roztopionego masła
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
- 50 g roztopionego masła do smarowania
- 1 jajko do smarowania
- mak do posypania
Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Drożdże świeże (suche wystarczy wymieszać z mąką) rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajka, dodać sól, mleko, cukier, olej. Powoli wsypywać mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże, roztopione lecz nie gorące masło Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć na stół i wyrabiać, podsypując ewentualnie mąką (nie za dużo, by ciasto nie było twarde). Wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od rąk (można wyrobić mikserem). Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski. Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość (około godziny czasu). Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, z których uformować kulki. Każdą z nich rozwałkować na owalny placuszek o długości około 20 cm. (ja ciasto podzieliłam na dwa owalne placki i podzieliłam na trójkąty, które zwijałam w rogaliki). Placuszek posmarować niewielką ilością masła. Zwinąć, jak naleśnika, wzdłuż krótszego boku. Po zwinięciu złączyć końce razem na kształt rogalików. Rogaliki ułożyć na blaszce, w sporych odstępach, odstawić do napuszenia (powinny podwoić objętość). Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 23 - 25 minut. Studzić na kratce.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz