Chlebek upieczony na długą podróż do kanapek. Pysznie smakował. Przepis pochodzi z 'Den Store Bagebog 2'.
Składniki na 2 bochenki - 2 formy 1-litrowe (małe keksówki 20cm)
- 225g łamanego ziarna żyta
- 60g pestek słonecznika
- 300ml wody
- 350g mąki żytniej (dałam drobno mieloną)
- 250g mąki pszennej
- 500ml maślanki/kefiru
- 25g drożdży świeżych
- 2 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka melasy
- ewentualnie słonecznik do posypania po wierzchu
Zagotować wodę, do której wrzucić żyto i słonecznik. Gotować ok.10 minut. (Mi się woda wygotowała uppps). Całość lekko wystudzić i dodać do maślanki (tak aby miało ok. 37 st). W mieszaninie rozprowadzić drożdże, dodać pozostałe składniki. Mieszać spokojnie, ale porządnie ok. 8 minut, aby uzyskać jednolite, miękkie ciasto. Polecam jakiś dobry mikser do tego. Odstawić do wyrośnięcia w cieple pod przykryciem na jakieś 45 minut. Podzielić ciasto po równo do dwóch keksówek, wygładzić powierzchnię, nakłuć ją kilka razy widelcem i odstawić do kolejnego wyrośnięcia pod przykryciem na jakieś 30 minut, aż ciasto wyrośnie do brzegów foremki. Piekarnik nagrzać (200 st z termoobiegiem, 220 st z grzałką górną i dolną), chleb umieścić na najniższym ruszcie, temperaturę zmniejszyć do 160 st z termoobiegiem, 185 st z grzałką górną i dolną i piec ok. godziny (ewent. skorygować czas).
Smacznego!
2 komentarze:
Hej...
Niedawno natrafiłam na Twojego bloga
i już kilka przepisów wykorzystałam.
Ten przepis polecam! Chlebek jest rewelacyjny
i długo zachowuje świeżość!
Moja innowacja w stosunku do przepisu było dodanie płatków owsianych i otrębów różnistych...zamiast łamanego ziarna żyta, którego niestety nie miałam.
Chleb był pięknie wypieczony i wilgotny w środku! Dziękuję za przepis i polecam!!!!!
cieszę się bardzo, że chlebek posmakował..pozdrawiam
Prześlij komentarz