Przepis na ten wiejski chleb na suchym zakwasie zaczerpnęłam z książki "Pieczywo - smalce, masła, pasty, konfitury" wyd. MUZA SA. To mój pierwszy chleb z wykorzystaniem suchego zakwasu chlebowego, a dodatkowo przepis jest dostosowany do automatu do pieczenia chleba.
Składniki na 1 bochenek o masie ok.1 kg
- 360ml wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka stołowa przypraw do pieczywa (pominęłam)
- 1/2 łyżki stołowej słodu żytniego (ewentualnie)
- 15g suchego zakwasu chlebowego (kupiłam 100g-torebkę w sklepie ze zdrową żywnością)
- 150g mąki żytniej razowej
- 350g mąki pszennej (dałam mąkę orkiszową)
Sposób przygotowania
W brytfannie automatu umieścić kolejno wszystkie składniki. Podczas drugiego wyrabiania dodać uprażone pestki słonecznika. Program podstawowy, mocne wypieczenie skórki. Gdy chlebek wyrósł posypałam wierzch resztą uprażonych pestek słonecznika.
5 komentarze:
Czy suchy zakwas aktywowalas w jakiś specjalny sposób? Ja zrobiłam zgodnie z przepisem i chleb zupełnie nie wyrósł
Bo trzeba dodać drożdże,których niema w przepisie
A ile tych drożdży?
1 łyżeczka suchych drożdży
Prześlij komentarz